U bent hier: > Over de WMO
Lees voor! stuur door

Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in werking getreden.

De Wmo:

-Stimuleert activiteiten die de onderlinge betrokkenheid in buurten en wijken vergroten 

-Ondersteunt mensen die zich inzetten voor hun medemens. Het gaat bijvoorbeeld om mantelzorgers en vrijwilligers. 

-Biedt praktische ondersteuning bij het dagelijks leven als dat nodig is. Het gaat om voorzieningen als hulp bij het huishouden, een rolstoel of woningaanpassing 

-Biedt ondersteuning om te voorkomen dat mensen later zwaardere vormen van hulp nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om opvoedingsondersteuning en activiteiten tegen eenzaamheid.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. De gemeente staat dichter bij de mensen dan het Rijk, en kan daardoor beter inspelen op hun wensen en behoeften. Dit betekent dat u bij de gemeente terecht kunt voor bijvoorbeeld het aanvragen van hulp bij het huishouden, een rolstoel, of een woonaanpassing.

Iedereen doet mee
Alle inwoners van de gemeente Beverwijk moeten zo lang en zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven meedoen. Daar bent u in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor. Een uitgangspunt van de WMO is dat mensen elkaar zo veel mogelijk helpen, bijvoorbeeld als mantelzorger of vrijwilliger. De gemeente ondersteunt mantelzorgers en vrijwilligers. Als u geen beroep kunt doen op een ander of deze hulp is voor u niet voldoende, dan kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. 

Informatie over individuele voorzieningen vindt u in deze folder.

Het Wmo-beleidsplan 2012-2015 vindt u hier.  

Op 10 november 2012 is de landelijke Dag van de Mantelzorg gehouden. Voor deze gelegenheid is een Speciaal!  magazine samengesteld voor mantelzorgers in Beverwijk, Castricum, Uitgeest en Velsen met verhalen van mensen die voor een ander zorgen, tips en handige adviezen, zie
www.lokaalloket.nl/invis2/bestanden/boekjebeverwijk/