U bent hier: > Uw situatie > Geldproblemen
Lees voor! stuur door

Geldproblemen

Echte geldproblemen ontstaan wanneer u bijvoorbeeld structureel te veel geld uitgeeft, veel geld leent of een grote, onverwachte uitgave moet doen. De meeste mensen vinden het moeilijk om hun bestedingspatroon te veranderen. Toch is dit erg belangrijk.

Lenen en kopen op afbetaling
Geld lenen en kopen op afbetaling kost uiteindelijk veel geld. Dat komt omdat u een hoge rente moet betalen over het geleende bedrag. Wanneer u problemen krijgt met het afbetalen van uw lening en daarom elders een andere lening afsluit, raakt u alleen maar dieper in de schulden.

Rondkomen met weinig geld
Het kan zijn dat u een laag inkomen of een uitkering heeft en dus moet rondkomen met weinig geld. Dan is het niet verstandig om geld te lenen of om producten op afbetaling te kopen. U kunt beter eerst uitkijken naar een nieuwe baan waar u misschien meer kunt werken of waar u meer gaat verdienen. Als dat niet lukt, kunt u bij instanties zoals de Belastingdienst en de gemeente navragen of u tegemoetkomingen en/of inkomensondersteuning kunt krijgen.

Uw budget beheren
Om schulden te voorkomen, is het belangrijk dat u een goed overzicht bijhoudt van al uw inkomsten en uitgaven. U kunt bijhouden hoeveel u binnen krijgt aan bijvoorbeeld loon, uitkering en kinderbijslag. Dat is wat u kunt besteden per maand. Daarnaast houdt u ook goed bij hoeveel geld u uitgeeft en waar dat geld precies naartoe gaat. U kunt dan beter bedenken op welke kostenposten u kunt bezuinigen.

Sparen
Natuurlijk is het ook verstandig om te sparen, zodat u geld heeft voor onverwachte uitgaven of voor periodes waarin het minder goed gaat. Ook is het goed om te ‘besparen’. Wees bijvoorbeeld zuinig met energie, gas en water. Misschien kunt u proberen om minder mobiel te bellen, minder (dure) kleding te kopen en in de supermarkt alleen de dingen te kopen die u echt nodig heeft. Zo houdt u geld over en dat geld kunt u sparen.

Hulpverlening
Er zijn meerdere professionele organisaties die u kunnen helpen bij financiële of juridische problemen. Deze hulpverlening kost meestal niets. Via de gemeente is meer informatie te vinden over hulpinstanties, zoals de kredietbank, de sociale dienst en het maatschappelijk werk.